Multidisciplinair consortium: Next Generation Animal Tracking - Het ontcijferen van de ecologische code

(13-06-2019)

In de afgelopen jaren hebben grootschalige wetenschappelijke initiatieven de ontwikkeling van betaalbare lichtgewicht-tracking apparatuur gestimuleerd, zodat bewegingsgegevens nu in ongekende hoeveelheden worden verzameld voor een grote verscheidenheid aan soorten. Toch blijven de juiste tools om het volledige potentieel van deze trackinggegevens te benutten achter. Onderzoekers van de Vakgroep Geografie maken deel uit van het consortium van experts in diergedrag, bewegende objectanalyse, ruimte-tijd- of soortverdelingsmodellering, spatio-temporele visualisatie en patroonherkenning van Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. Door het overbruggen van disciplines binnen en tussen onderzoeksgebieden, heeft dit multidisciplinaire consortium zowel het vermogen om de ontwikkeling van analytische hulpmiddelen te bevorderen als de populatie- en gemeenschapsecologie te stimuleren door een nieuw, geƔntegreerd kader voor de interpretatie van state-of-the-art tracking gegevens. Meer informatie over hun werk kan je hier terugvinden.