Lieselot Lapon

Email
Lieselot.Lapon@UGent.be
Telefoon
+32 (0)9 264 46 36
Lokaal
40.08.120.072
Categorie
Vrijwillig medewerker
Onderzoeksgroep
Cartografie & GIS

Bio

Lieselot Lapon werkt sinds 2015 als doctoraatstudent. In haar onderzoek focust ze zich op hoe accuraat onze mentale kaart is.

Het is een uitdaging om een ronde wereld op een vlakke kaart te projecteren. Doorheen de geschiedenis hebben vele cartografen allerlei formules en kaartprojecties ontwikkeld om dit probleem op te lossen. Echter, een kaart zonder vervormingen bestaat niet. Hoe kunnen we dan een objectieve kijk op de wereld bekomen? Er wordt veel gediscussieerd over welke kaartprojectie te gebruiken in ons onderwijs, voor online kaarten en in de (sociale) media. Zelfs tot op vandaag worden nog controversiƫle kaartprojecties gebruikt, zoals de Mercatorprojectie (Google Maps). Deze projectie werd ontwikkeld voor navigatiedoeleinden. Deze projectie kan beschouwd worden als een Eurocentrische projectie die gebieden dichter bij de polen groter voorstelt (zoals Europa en Noord-Amerika).

Hebben deze vervormingen en kaartprojecties een invloed op ons wereldbeeld en op onze mentale kaart: de voorstelling van de wereld die we in ons hoofd oproepen?

Controleer gerust jouw wereldbeeld door jouw kennis te testen op www.maps.ugent.be. Bedankt om deel te nemen aan dit onderzoek.

Voordat Lieselot begon aan haar doctoraatsonderzoek werkte ze reeds aan meerdere projecten mee als wetenschappelijk medewerker. In 2011 begon ze aan de vakgroep met het ontwerpen van schoolatlassen. Nadien ontwikkelde ze onderwijspaketten voor de lessen Aardrijkskunde in het secundair onderwijs (GeoMobiel). Ze deed eveneens onderzoek naar het gebruik en nut van satellietbeelden om klimaatsveranderingen in kaart te brengen in de CaraĆÆben.