Prof. dr. Frank Witlox

Email
Frank.Witlox@ugent.be
Telefoon
+32 (0)9 264 45 53
+32 (0)9 264 46 95
Lokaal
40.08.110.052
Categorie
Zelfstandig academisch personeel
Onderzoeksgroep
Sociale en Economische Geografie

Bio

Frank Witlox is doctor in de stedenbouw (Technische Universiteit Eindhoven, promotor Harry Timmermans), Master in de toegepaste economische wetenschappen en Master in de maritieme wetenschappen (Universiteit Antwerpen). Momenteel is hij vakgroepvoorzitter en gewoon hoogleraar economische geografie aan de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent (UGent).

(1) Onderwijs.

Aan de Universiteit Gent doceert hij op Bachelor niveau: Transportgeografie; Economische geografie; Ruimtelijke analyse; op masterniveau: Urban Mobility and Logistics; Transport Economics and Policy. Hij is ook gasthoogleraar aan de faculteit Wetenschappen en Technologie (afdeling Geografie) van de Universiteit van Tartu (Estland) waar hij Economische geografie van stedelijke systemen doceert, en is het internationale hoofd van het Mobiliteitslab. Sinds april 2017 is hij ook benoemd tot Visiting Professor / High-end Foreign Expert aan de Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA, China), College of Civil Aviation, en sinds september 2018 laureaat van het 100 Talents Program van de provincie Jiangsu.

(2) Onderzoek.

Frank Witlox leidt (samen met Ben Derudder) de onderzoeksgroep Sociale en Economische Geografie (SEG) van de afdeling Geografie (http://geoweb.ugent.be/seg). Franks onderzoek richt zich op analyse en modellering van verplaatsingsgedrag, mobiliteit en landgebruik, duurzame mobiliteitsproblemen, nieuwe mobiliteitsmodi, grensoverschrijdende mobiliteit, stadslogistiek, mondiale goederenketens, globalisering en wereldstadsvorming, polycentrische stadsontwikkeling en lokatiekeuzeanalyse van bedrijven. Hij was de (co-) promotor van 22 succesvolle verdedigde doctoraten (Tijs Neutens, Veronique Van Acker, Lomme Devriendt, Thomas Vanoutrive, Kobe Boussauw, David Bassens, Heidi Hanssens, Sven Vlassenroot, Olle Järv, Michael Bentlage, Tom Storme, Ana Carolina Mojica Segovia, Elien Van de Vijver, Thomas Dubois, Sara Verlinde, Jonas De Vos, Shengrun Zhang, Michiel van Meeteren, Dereje Teklemariam, Hojatollah Khedrigharibvand, Hossein Azadi, Freke Caset), en hij was 85+ keer een uitgenodigde externe PhD-examinator aan universiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Spanje, Denemarken en Estland.

(3) Academische diensten.

Frank Witlox is sinds 2007 Associate Director van het Globalization and World Cities (GaWC) Research Network. Sinds 2010 is hij directeur van de Doctoral School of Natural Sciences (UGent). De directeur is verantwoordelijk voor het vergroten van de internationale en maatschappelijke waarde van het doctoraat, wil de ondersteuning van de doctoraatsstudenten versterken en draagt ​​bij aan het versterken van de kwaliteitscultuur in het (doctoraat) onderzoek. Frank Witlox is ook de huidige voorzitter van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IDM) van de UGent en van het Belgisch Instituut voor Transportorganisatoren (BITO-IBOT). Frank Witlox is per 1 januari 2016 Editor-in-Chief van Journal of Transport Geography, een wereldwijd toonaangevend interdisciplinair tijdschrift dat zich richt op de geografische dimensies van transport, verplaatsingen en mobiliteit. Daarnaast is hij sectie-hoofdredacteur van Smart Cities, een Associate Editor van Tijdschrift voor Economische en Sociale Geografie en een Associate Editor van Transportation Research Interdisciplinary Perspectives, en is hij lid van de redactieraad van de volgende web-of-science vermelde tijdschriften: European Journal of Transport and Infrastructure Research, Journal of Urban Technology, Transport Reviews, Sustainability, Journal of Location Based Services, Transport and Applied Mobilities. Frank recenseert ook regelmatig voor de wetenschappelijke stichtingen van Vlaanderen (FWO), Waals Gewest (FNRS), Brussel Gewest (Innoviris), Oostenrijk (FWF), Canada (SSHRC), Chili (CONICYT), Kroatië (CASHE), Tsjechië (GACR), Denemarken (IFD), Estland (ETAg, Archimedes), Europa (ERC), Frankrijk (ANR), Hongarije (OTKA), Israël (ISF), Litouwen (MOSTA), Luxemburg (FNR), Noorwegen (RCN) , Polen (NCN), Qatar (QNRF), Roemenië (PCCF), Zweden (IFS), Zwitserland (SNSF), Nederland (NWO, QANU), VK (ESRC), VS (NSF).

(4) Onderscheidingen.

Sinds 1 augustus 2013 is Frank Witlox benoemd tot Honorary Professor aan de School of Geography van The University of Nottingham. Op 1 december 2018 werd hem de graad van doctor honoris causa in de geografie verleend aan de Universiteit van Tartu (Estland). In juni 2019 werd hij benoemd tot erelid van de Benelux Interuniversity Association of Transport Economists (BIVEC-GIBET), na tien jaar voorzitter van de vereniging te zijn geweest. Op 5 februari 2020 werd hem de graad van doctor honoris causa verleend aan de Odessa National Polytechnic University (Oekraïne).