Mario Matthys

Email
mario.matthys@ugent.be
Categorie
PhD Student
Onderzoeksgroep
Cartografie & GIS

Bio

Mario Matthys is architect en ruimtelijk planner. Hij werkte gedurende 20 jaar als stedenbouwkundig ontwerper en stadsvernieuwer in Stad Gent. Ingevolge informaticastudies ontwikkelde hij al midden de jaren 80 digitale stedenbouwkundige concepten in 3D op een pc en lanceerde hij CAD en GIS in de Stad Gent. In de jaren 90 was hij VR/AR/3D-pionier in gemeentelijke context. Als voorzitter van Flagis vzw promootte hij GIS in Vlaanderen en gaf ook deeltijds les in een Master Stedenbouw en Ruimtelijke planning. De laatste 10 jaar fungeerde hij in de rol van VR/AR en 3D-coördinator van Stad Gent (Europese EFRO-project innovatie 2009-14). Resultaten van innovatie werden gevulgariseerd in honderden lezingen in binnen- en buitenland en duizenden burgers en onderzoekers van over de hele wereld kregen demo’s in de 3D-C.A.V.E. en met VR/AR technologie.

Zijn expertise ligt in de holistische benadering van een dynamisch “parallel virtueel universum” waarbij LOD (Level of Detail) gecombineerd met animatie in een tijd-ruimtemodel, als multi-dimensionele teletijds-machine vorm krijgt. Het doel is een multi-disciplinair educatief, ontwerp-, evaluatie- en interactief communicatie-instrument. Zijn werkterrein is de volledige scope van 3D-scanning over 3D-modeling, 3D-GIS datastructuren, game development software, BIM, 3D-printing en VR/AR/MR/ER, 4D. De combinatie co-creatie en Multi-D innovatie is daarbij zijn passie en troef. Hij wil professor Barabas achterna bij het bouwen van een teletijdsmachine.

Mario droomt ervan het label “Dr.I.dee” in zijn 2 betekenissen te kunnen valoriseren. Dat wordt mogelijk met een “bijzonder FWO-mandaat” voor de finaliteit in een Phd tussen 1/10/2020 en 1/10/2021.