Bibliotheekvoorzieningen

Vakbibliotheek

De vakbibliotheek Geografie is gelegen op het gelijkvloers van het gebouw S8, en omvat een uitgebreide verzameling van boeken, tijdschriften en atlassen in de verschillende vakgebieden die in de opleiding aan bod komen. U kan de bibliotheek dagelijks telefonisch bereiken op het nummer +32 (0)9 264 45 54). Raadpleging van de lijst met beschikbare werken gebeurt via het centrale UGent bibliotheek-catalogussysteem (Aleph).

   

Cartotheek

De vakgroep Geografie bezit eveneens een belangrijke kaartencollectie. Een groot deel omvat de kaarten van het Belgisch grondgebied van het einde van de 18de eeuw tot heden. Tot voor kort gebeurde het raadplegen van deze kaarten nog steeds op analoge wijze. Veelvuldig gebruik was echter heel nadelig en beschadigde het analoog kaartmateriaal op irreversibele wijze. Bovendien was het opzoekwerk zeer tijdrovend. Daarom is sinds enige tijd gestart met de aanleg van een volwaardige digitale cartotheek (Atlas).

   

Het door de vakgroep zelf ontwikkelde 'Atlas'-platform (volledig geïntegreerd in Geoweb, de website van de vakgroep) laat toe dat een gebruiker op digitale wijze het beschikbare analoge kaartarchief (en aanverwant geografisch fotomateriaal) mét metadata raadpleegt en bestudeert. Door de gebruikte technologie kunnen digitale beelden in (zeer) hoge resolutie over het internet 'gestreamd' worden, zonder dat het beeld zelf beschikbaar wordt (copyright-bescherming). Merk ook op dat enkel copyright-vrije kaarten wereldwijd beschikbaar zijn. UGent gebruikers kunnen het volledige archief raaplegen.

UGent-studenten en -personeelsleden kunnen echter onder bepaalde voorwaarden en slechts in het kader van hun onderzoek of onderwijs een afdruk of low-res digitale kopie van een (analoge) kaart bekomen via de cartotheekverantwoordelijke (Wim Van Roy, +32 (0)9 264 47 59).